Tenkte ha noe å fryse ned til spontane gjester og skal også ha med litt til en vennine ikveld :)

Har idet siste prøvd å lage det meste fra bunnen, det tar ikke så lang tid jeg trodde og er heller ikke så vanskelig når man bestemmer seg for det...

Oppskrift

140 g smør
3 dl melk
9–10 dl hvetemel
50 g gjær
110 g sukker
½ ts kardemomme
revet skall fra ½ sitron
rosiner

Topping
200 g mandler
200 g sukker
200 g smør
1 ½ ts kanel

Forhåpentligvis ser den slik ut når den er ferdig :) 
(Oppskrift og bilde er lånt fra: Frutimian.no)


Smelt smøret i en kasserolle. Ha i melken og la den bli fingervarm (37 grader). Smuldre i gjæren og rør til den er oppløst. Bruk den fineste siden av rivjernet for å rive sitronskallet. Bland alle ingrediensene, unntatt rosinene, og rør til du får en fin og glatt deig. Ha i nok mel til at deigen akkurat slipper bollen. Dekk til bollen og la deigen heve på et lunt sted i 30–40 minutter.

Smør langpannen med litt smør eller olje. Smør godt oppover kantene også. Ha mel på benken og hvelv deigen over. Elt inn rosinene. Kjevle ut deigen sånn at den blir like stor som langpannen din. Legg deigen forsiktig over i pannen, og trykk den utover slik at den dekker hele bunnen. Dekk pannen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 45 minutter.

I mellomtiden lager du toppingen. Det gjøres aller enklest i matprosessor. Da grovmaler du først mandlene og har så i sukkeret, kanelen og smøret, som du har delt opp i litt mindre biter. Kjør maskinen til alt er godt blandet.
Når deigen er ferdig hevet, fordeler du toppingen.

Dette ble det ferdige resultatet:

Kaken ble lavere enn forventet, og jeg kunne gjerne hatt mer. sitronskall, kardemomme og kanel...,man må gjerne feile litt for at ting skal bli perfekt, mange blogger inneholder kun perfekte kaker og slik tror jeg ikke det er i virkeligheten ;)

Men den ble spiselig, og veldig grei å fryse ned og ta opp litt og litt når man får besøk o.l.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar